Fläskfilé i dillsås med knippemorötter och lök
Visst är det gott med grillat varma och soliga dagar som dessa, men lite omväxling skadar inte - i alla fall inte hemma i mitt kök. Så idag fick grillen vila och jag testade att göra en snabblagad variant av husmansklassikern dillkött, fast med fläskfilé istället och det blev så himla gott! Dillsåsen blev jättegod och morötterna blir ljuvligt goda efter att ha kokat en stund i såsen tillsammans med det andra. Kanske inte den vackraste maträtten att ta foto på, men gott var det!

1 stor fläskfilé
0,5 kg färskpotatis (färdigkokt)
2 gula lökar
1 kött- och grönsaksbuljongtärning
1,5 dl vatten
1 msk ättika, 12%
3 dl grädde
1 dl mjölk
4 lagerblad
10 vitpepparkorn
1 knippe dill, hackad
6-8 knippemorötter
Skär fläskfilén i 1,5 cm tjocka skivor. Salta och peppra. Bryn skivorna i smör i en stekpanna tills dom får fin färg. Lägg sedan köttet åt sidan. Skala och skär löken i klyftor. Häll vatten och ättika i en stekpanna. Tillsätt lök, buljongtärning, lagerblad och vitpepparkorn. Koka upp och låt puttra någon minut. Skölj och halvera morötterna. Skiva den kokta potatisen i lagom stora bitar. Tillsätt grädde, mjölk, morötter, potatis och låt koka tills köttet är färdigt och morötterna fått rätt konsistens. Tillsätt den hackade dillen mot slutet och rör om ordentligt.



Fläskfilé går ju alltid hem, kul variant med dillsås! Din äppelmaräng ser helt underbar ut, snart har vi äppeltiderna här! Kram/Finas mammis