Danskt rågbröd

Äntligen semester! Underbart - speciellt dagar som idag. Vilket underbart väder vi har haft. Vi (eller rättare sagt jag, pojkvännen arbetar för fullt med hustaket!) har varit ute i trädgården hela dagen och slappat i solen. Älskar det! Hoppas att sommaren stannar hos oss länge. Förra veckan bakade jag detta supergoda danska rågbrödet. Brödet blir väldigt saftigt och håller sig färskt länge. Nyttigt med alla frö och en perfekt start på dagen, då man håller sig mätt länge. Brödet tar sin tid att baka, så det gäller att planera lite.
 
 
Dag 1:
1,5 dl rågkross
1 dl solrosfrö
2 msk linfrö
2 msk sesamfrö
2 tsk salt
1,5 dl vatten
 
Dag 2:
50 gram jäst
1,5 dl ljummet vatten
2 dl mörk sirap
3 dl grovt rågmjöl
1,5 dl vetemjöl special
 
Rör ihop ingredienserna i en bunke (dag 1) och låt det stå övertäckt i rumstemperatur i ett dygn. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt det ljumna vattnet. Rör om tills jästen löser sig. Rör ner sirapen, blandningen från dagen innan och mjölet. Blanda väl. Häll smeten i en smord brödform och låt jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in brödet och minska värmen till 175 grader. Grädda brödet i 1-1,5 timme (känn efter med en sticka så det inte är kladdigt) och låt det sedan svalna under en bakduk.
 
 
 
 
milla

Rågbröd är en av mina favoriter mums:)

Svar: Ja, sååå gott! ;)
ljuvligmat.blogg.se

Sara på Vardag.nu

Rågbröd är ju så himla gott, men blir lätt torrt när man bakar det hemma tycker jag... Ditt ser saftigt och gott ut!

Ha en underbar semester nu! :)

Svar: Tack så mycket - det ska jag verkligen ha! :)
ljuvligmat.blogg.se

Katarina

Tack för din kommentar på min blogg. Roligt att hitta hit till dig. Massa fina recept har du. Önskar dig en bra dag!

Svar: Tack själv. :) Ha en fin dag.
ljuvligmat.blogg.se

Sanna

Inget tar nybakat bröd med ett gott pålägg :) Och smask med massa frön i.

Svar: Eller hur! Bröd är det bästa. :)
ljuvligmat.blogg.se

sofie

Så fort jag kommer till danmark håller jag utkik efter ett bageri och köper ett rågbröd. Underbara och håller sig saftiga och goda länge.

Svar: Ja, dom är förbannat goda i DK. :)
ljuvligmat.blogg.se

Annika

Gott :)

Svar: Verkligen gott. :)
ljuvligmat.blogg.se