Danskt rågbröd
Äntligen semester! Underbart - speciellt dagar som idag. Vilket underbart väder vi har haft. Vi (eller rättare sagt jag, pojkvännen arbetar för fullt med hustaket!) har varit ute i trädgården hela dagen och slappat i solen. Älskar det! Hoppas att sommaren stannar hos oss länge. Förra veckan bakade jag detta supergoda danska rågbrödet. Brödet blir väldigt saftigt och håller sig färskt länge. Nyttigt med alla frö och en perfekt start på dagen, då man håller sig mätt länge. Brödet tar sin tid att baka, så det gäller att planera lite.

Dag 1:
1,5 dl rågkross
1 dl solrosfrö
2 msk linfrö
2 msk sesamfrö
2 tsk salt
1,5 dl vatten
Dag 2:
50 gram jäst
1,5 dl ljummet vatten
2 dl mörk sirap
3 dl grovt rågmjöl
1,5 dl vetemjöl special
Rör ihop ingredienserna i en bunke (dag 1) och låt det stå övertäckt i rumstemperatur i ett dygn. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt det ljumna vattnet. Rör om tills jästen löser sig. Rör ner sirapen, blandningen från dagen innan och mjölet. Blanda väl. Häll smeten i en smord brödform och låt jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in brödet och minska värmen till 175 grader. Grädda brödet i 1-1,5 timme (känn efter med en sticka så det inte är kladdigt) och låt det sedan svalna under en bakduk.



Rågbröd är en av mina favoriter mums:)