Äppelpaj med marängtäcke

Här ska ni få ett recept på en jättegod och lite lyxigare äppelpaj med segt marängtäcke. Konstrasten mellan den söta marängen och dom syrliga äpplena blir verkligen så gott ihop! Koka gärna en egen vaniljsås till, det blir så mycket godare och tar faktiskt bara några minuter och är hur enkelt som helst. Gillar du inte vaniljsås är det gott att servera vaniljglass eller en klick vispad grädde till. 
 
 
100 gram smör eller margarin
1 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Fyllning:
6 äpple, gärna Granny Smith
3 msk kanel
2 msk strösocker
100 gram smör eller margarin
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
 
Maräng:
2 äggvitor
1,5 dl strösocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop smör och socker med en elvisp. Tillsätt sedan ägget, vetemjölet och bakpulvret. Arbeta snabbt ihop till en deg, utan att knåda för mycket. Tryck ut smeten i en pajform och ställ sedan åt sidan. Skala och klyfta äpplena. Lägg över klyftorna i en skål och strö över kanel och socker, blanda väl. Lägg över äppelklyftorna i pajformen ovanpå pajdegen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker, mjöl och vaniljsocker. Fördela smeten över äpplena. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa 2 minuter till. Fördela marängen ovanpå pajen. Sänk värmen till 175 grader och grädda pajen i ca 30-40 min.
 
 
 
 
Katarina

Så gott med äpple och maräng. Ha en fin dag, kram!

Svar: Väldigt smarrigt. Tack, detsamma! Kram.
ljuvligmat.blogg.se

Mamma

Den är jätte god! : )

Annika

Super mumsigt :>

Svar: Verkligen! :)
ljuvligmat.blogg.se

Sara på Vardag.nu

Tja, helt i min smak måste jag säga! :)

Svar: Vad roligt! :)
ljuvligmat.blogg.se

Bland bakverk och kastruller

Allt som heter äppelpaj är gott i alla varianter!! Och mycket vaniljsås!!!
Kram

Svar: Ja, massor av vaniljsås ska det vara! Sååå gott! :) Kram
ljuvligmat.blogg.se

Smulan

Hej! Har precis hittat din fina blogg och lagt till den som favorit! :-) En fråga angående receptet ovan: ska man förgrädda pajen innan man lägger på marängtäcket eller vad är anledningen till att man värmer ugnen till 200 grader för att sen sänka värmen till 175?

Svar: Nej, pajen behöver inte förgräddas om man inte har tid. Men vill man så går det bra. Jag har testat att göra båda, och resultatet blir detsamma. :)
Man sänker temperaturen pga marängen. :)
ljuvligmat.blogg.se