Äppelpaj med marängtäcke
Här ska ni få ett recept på en jättegod och lite lyxigare äppelpaj med segt marängtäcke. Konstrasten mellan den söta marängen och dom syrliga äpplena blir verkligen så gott ihop! Koka gärna en egen vaniljsås till, det blir så mycket godare och tar faktiskt bara några minuter och är hur enkelt som helst. Gillar du inte vaniljsås är det gott att servera vaniljglass eller en klick vispad grädde till.

100 gram smör eller margarin
1 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
6 äpple, gärna Granny Smith
3 msk kanel
2 msk strösocker
100 gram smör eller margarin
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
Maräng:
2 äggvitor
1,5 dl strösocker
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop smör och socker med en elvisp. Tillsätt sedan ägget, vetemjölet och bakpulvret. Arbeta snabbt ihop till en deg, utan att knåda för mycket. Tryck ut smeten i en pajform och ställ sedan åt sidan. Skala och klyfta äpplena. Lägg över klyftorna i en skål och strö över kanel och socker, blanda väl. Lägg över äppelklyftorna i pajformen ovanpå pajdegen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker, mjöl och vaniljsocker. Fördela smeten över äpplena. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa 2 minuter till. Fördela marängen ovanpå pajen. Sänk värmen till 175 grader och grädda pajen i ca 30-40 min.



Så gott med äpple och maräng. Ha en fin dag, kram!