Skånsk kalops

Kanske min godaste kalops någonsin! Köttet blev så himla mört och såsen hade jag bara kunnat sitta och äta med sked. Haha! Sist jag gjorde kalops blev den inte alls bra och jag har ingen aning varför. Men idag, fick jag den precis så som den ska vara. Det är lycka det! ;) Använde mig dock av ett annat kött (som redan var skuret i små bitar) och lite buljong i den också. Kan kanske ha varit det? Jag vet inte, men fy bubblan vad gott det blev.
 
 
800-900 gram oxkött, tex ytterlår eller högrev
4 st morötter
1 st gul lök
15-25 st kryddpepparkorn
4 st lagerblad
1-1,5 liter vatten (ni ser hur mycket som behövs)
2 dl mjölk
3 msk vetemjöl
2 msk kinesisk soja
1 st kött- och grönsaksbuljongtärning
salt och peppar
kulörsoja
 
Skär köttet i 3*3 cm stora bitar (om du inte redan har färdigskurna) och bryn i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över köttet i en stor kastrull eller stekgryta efter hand som det brynts klart. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll i detta i kastrullen. Tillsätt sedan ca 7-8 dl av vattnet (köttet ska precis täckas). Tillsätt kryddpeppar, lagerblad och salt. Koka på svag värme i ca 1,5 timme.
 
 
Skär löken i mindre klyftor och morötterna i 2 cm stora bitar. Lägg i detta i kastrullen och tillsätt resten av vattnet. Koka ytterligare 30-45 min, tills köttet är så mört som du vill ha det. Red av såsen genom att vispa ut mjölet med häften av mjölken. Häll i detta i grytan och tillsätt resten av mjölken. Låt koka upp. Tillsätt buljongtärningen och kinesisk soja. Färga såsen med kulörsoja. Smaka av med salt och peppar.
 
 
En stor slev med allt det goda! ;)
 
Mamma

Ser väldigt trevlig ut Gittan! Buljong har jag inte i min, så det ska bli intressant att se. Den kommer jag testa i helgen! : )

Jossan

Åhh va gott det såg ut!!!
Kram jossan