Rårakor med fläsk och löksås
Husmanskost var det här. Kan det blir mer svenskt? ;) Rårakor med stekt fläsk, lingon och löksås. Gott när man är sugen på något salt. En lättlagad och billig maträtt. Ett tips är att köpa bra fläsk (inget billigt skit!), det blir så mycket godare. Gärna ekologiskt när man ska använda det till just denna rätten.

1 kg potatis
1 tsk salt
smör att steka i
3*140 gram fläsk
lingonsylt
Skala och riv potatisen, salta. Hetta upp smör i en stekpanna på medelhög värme. Ta en skopa potatis och platta ut tunt med en stekspade. Stek tills den blir knaprig och gyllenbrun. Vänd. Stek samtidigt fläsk i en annan stekpanna utan fett på medelhög värme tills det är knaprigt. Servera rårakorna varma med fläsk och lingon (och löksås om man vill ha det!).
3 st gula lökar
3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
5 dl grädde
1 tsk socker
1 msk kinesisk soja
salt och peppar
Skala och hacka löken, stek den mjuk i en rejäl klick smör (den ska inte få färg utan bara börja mjukna). Pudra över mjölet och rör om. Häll i mjölken och rör om tills mjölet har löst sig, häll sedan på grädden. Låt såsen sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker.