Kanel- och kardemummabullar
Det är så skönt med helg (dock återstår bara några timmar till!). Har varit ledig hela helgen, så idag passade jag på att storstäda hela huset, hjälpa Mattias med att sätta upp rullgardiner och gå en lång runda med hunden. Mitt i allt städande blev jag galet sugen på saftiga vetebullar av något slag. Har länge tänkt baka kardemummabullar och vilken tur att jag hade ett paket jäst liggandes i kylen. ;) Så kardemummabullar fick det bli och sååå goda dom blev. Godaste bullarna jag har bakat, tror jag minsann! Saftiga, luftiga och otroligt goda.

Bullarna:
50 gram jäst
5 dl mjölk
150 gram smör eller margarin
1 tsk salt
1,5 dl strösocker
1,5 tsk grovmald kardemumma
12-14 dl vetemjöl
Fyllning:
200 gram smör eller margarin
1 dl strösocker
1 msk kanel
2 tsk grovmald kardemumma
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen. Rör om tills jästen har löst sig helt. Tillsätt sedan resten av degspadet. Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Rör ihop fyllningen. Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut dom till rektanglar, ca 30x45 cm. Fördela fyllningen på rektanglarna. Vik långsidorna mot varandra och skär 3 cm långa remsor. Dela remsan på mitten och snurra ihop degremsorna till lösa knutar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30-40 min.

Sockerlag:
0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
Sätt ugnen på 225 grader. Koka ihop socker och vatten i en kastrull. Låt svalna. Grädda bullarna i mitten av ugnen (om du vill kan du pensla bullarna med uppvispat ägg innan du sätter in dom i ugnen, men det är inte nödvändigt!) i ca 8-10 min. Pensla bullarna med sockerlagen och doppa sedan i toppingen.

Topping:
1 msk strösocker
2 tsk grovmald kardemumma
Ät och njut med ett glas mjölk till. ;)
Mums vad goda! Ser ut som våra blåbärsknyte ju! ; )