Kåldolmar
Vi längtade verkligen efter svensk (och god!) mat dom sista dagarna i Egypten. Lånade med mig några tidningar som jag läste på stranden och hittade några svenska maträtter som jag tänkte att jag skulle testa när vi kom hem. Sagt och gjort! Idag gjorde jag suuupergoda kåldolmar till middag. Det blev verkligen så gott! Till kåldolmarna serverades kokt potatis, godaste gräddsåsen och lingonsylt. Det tar sin lilla tid att göra kåldolmarna, men åh - det är värt varenda sekund. Kommer lagas om och om igen! Testa ni med. ;)

1,5 kg vitkål (huvud)
400 gram blandfärs
2 dl mjölk
0,5 dl långkornigt ris
1 st ägg
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk lökpulver
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
3 msk sirap
Skär bort en bit av stocken på kålhuvudet och lägg ner det i kokande vatten. Låt koka tills bladen lossnar lätt. Koka inte för länge! Det går åt 6-8 blad. Koka under tiden riset med mjölken i 20 min. Låt det svalna något. Värm ugnen till 225 grader. Blanda färsen med ägg och salt. Tillsätt riset, kryddorna och gräddmjölken. Rör ihop till en smidig smet. Lägg en klick färs på varje blad, vik in kanterna och rulla ihop. Bryn dolmarna i smör i en stekpanna. Vispa ur den med vatten och spara skyn. Lägg dolmarna med skarven ner i en smord form. Ringla över sirapen. Ställ in formen i ugnen i ca 30-40 min. Ös då och då med skyn.

Blev såklart tvungen att smaka lite av den innan det var middagsdags. ;) Hade nämligen maten med mig till jobbet, då vi båda jobbade sent idag.

Saftigt och så gott! Ni måste testa detta nu.
Ja min smak portion va lite i minsta laget när det va så gott!! : )