Hemmagjorda korvbröd
Vilken underbart väder denna söndagen har bjudit på, man blir glad i hela kroppen! Fler av dessa dagar, tack. När det är så här fint väder kan man ju inte låta bli att starta grillen, så idag fick det bli grillad korv med hemmagjorda korvbröd till kvällsmat. Korvbröd är något man alltid köper i affären när det är dags för grillning. Det spelar ingen roll om man får en påse som är bakad med dagens datum, så är dom alltid lika torra och tråkiga i smaken! Bestämde mig för att baka egna saftiga och goda korvbröd och det blev så himla mycket godare! ;)

25 gram jäst
2,5 dl mjölk
50 gram smör eller margarin
1 tsk salt
1 tsk strösocker
4-5 dl vetemjöl
2,5 dl rågsikt
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll sedan över jästen. Rör till jästen löser sig helt. Tillsätt tärnat smör (eller margarin), salt, socker, vetemjöl och rågsikt. Arbeta degen smidig och låt sedan jäsa i ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Dela degen i 10-12 bitar och rulla ut dom till avlånga bullar.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader och grädda bullarna i ca 8-10 min. Låt bröden svalna något.

Korvbröden går bra att frysa. Gör det gärna så fort som möjligt, så bevarar du brödens saftighet.

Du är så påhittig Gittan, mkt godare med egna korvbröd! Lämna gärna lite prov, tack.