Fläskfilé med italienskt täcke

En jättegod och lättlagad maträtt som innehåller bland annat fläskfilé, mozzarella, grillad paprika och cashewnötter. Originalreceptet innehåller egentligen färsk basilika istället för bladpersilja, och valnötter istället för cashewnötter. Men eftersom jag inte är en "basilika älskare", fick det bli bladpersilja istället och det blev väldigt bra. Gillar ni basilika, tycker jag att ni ska köra på det.
 
500-600 gram fläskfilé
salt och peppar
 
Till täcket
1 st mozzarella
1 st basilika, kruka (eller bladpersilja som jag använde)
50 gram grillad paprika, på burk t ex Fontanas
25 gram valnötter (eller cashewnötter som jag använde)
2 st vitlöksklyftor
salt och peppar
 
Såsen
2 dl sky + vatten
2 msk kalvfond
2 dl creme fraiche
1 tsk soja, kinesisk
peppar
redning
 
Sätt ugnen på 225 grader. Putsa filéen och bryn den i en stekpanna, så den får en fin yta. Salta och peppra. Ta upp köttet och lägg det på en skärbräda. Häll vattnet i en stekpanna och sila ner det i en kastrull. Skär mozzarellan i fyrkanter, rätt så små. Plocka bladen från nästan hela basilikakrukan (eller persiljan) och hacka det. Hacka nötterna grovt. Skär paprikan i små bitar. Skala och hacka vitlöken.
 
 
Blanda ihop alla ingredienser till täcket en i skål. Salta och peppra. Skär köttet i centimeter tjocka skivor, och lägg dom omlott i en ugnsform. Häll på blandningen till täcket. Se till så att köttet blir helt täckt. Ställ in fatet i ugnen på 225 grader i cirka 15-20 minuter.
 
 
Koka upp skyn och fonden i en kastrull. Häll i creme fraiche och vispa. Smaka av med soja och peppar. Vill du ha såsen lite tjockare, kan du göra en redning på lite mjöl och vatten.
 
 
Färdigt. Servera med potatisgratäng eller klyftpotatis, haricot verts och skysåsen.
 
Mamma

Det lät väldigt gott men verkar jobbigt! Ska det bara var två vitlöks klyftor i denna? ; )

Madde

Mamma: man behöver inte göra såsen som står i receptet, du kan ha en kall sås till eller något annat om du vill det. ;)