Fläskfilé i rosépepparsås

Idag har vi varit ute i skogen för att plocka kantareller, med oss hem fick vi fyra stycken. Grrrr! Så någon svamp till maten blev det knappast. Det var så mycket folk där, så all svamp var redan plockad. Får väl vänta till nästa höst igen, då ska jag minsann vara först på plats! ;) Maten idag blev helstekt fläskfilé i rosépepparsås. Jättegott blev det, såsen blir riktigt, riktigt god!
 
 
500-600 gram fläskfilé
salt och peppar
 
2 msk mjöl
2 st schalottenlökar
3 dl varmt vatten
2 msk kalvfond
1 msk rosépepparkorn
1 msk tomatpuré
2 dl grädde
salt och peppar
 

Sätt ugnen på 150 grader. Putsa köttet och bryn det runt om i het panna. Salta och peppra. Sätt in en termometer i köttets tjockaste del och sätt den på 70 grader.

Hacka löken fint och fräs i smör. Pudra över vetemjölet och späd under omrörning med varmt vatten. Tillsätt kalvfond, tomatpuré och grädde, koka upp och låt sedan sjuda sakta i ca 5 minuter. Krossa rosépepparkornen lite grann och rör ner dom i såsen. Smaka av med salt och möjligen lite peppar.

Ta ut köttet och låt det vila några minuter innan det skärs upp. Ta vara på lite sky och häll den i såsen. Servera med råstekt potatis eller klyftpotatis.

 

Mamma

Åh vad gott Gittan! När ska du bjuda?

Anonym

Du får lära Ebba lukta rätt på kantareller
så får du nog många med dig hem