Chokladkaka med nöttäcke

Ååååhhh, vilken god chokladkaka jag har gjort idag. Jättegod chokladsmak, riktigt kladdig, seg och ett gott knäckigt täcke med nötter. Kommer jag garantera att baka igen! Ni kanske känner igen receptet? I så fall kan jag säga att jag har fått receptet från mitt favoritprogram "Halv åtta hos mig". ;) Såg nämligen när dom gjorde den där i förra veckans program.
 
 
100 gram smör
3 dl strösocker
1,5 dl mjöl
4-5 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 st ägg
200 gram hackade nötter, jag använde valnötter och hasselnötter
 
täcket:
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 tsk smör
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform ca 24 cm i diameter, gärna med avtagbar botten. Hacka nötkärnorna till garneringen grovt. Smält sedan matfettet till kakan. Blanda samman alla torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan det smälta matfettet och äggen. Rör smeten slät. Bred ut smeten jämt i bakformen och strö över nöthacket.
 
 
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, då cirka 5-10 minuter återstår av gräddningstiden, blanda samman socker, sirap och vispgrädde till knäckglasyren i en kastrull. Värm upp blandningen och låt massan koka kraftigt tills den tjocknar något cirka 3-4 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och matfett. Rör om till en slät konsistens. Ta ut kakan ur ugnen och ringla över den varma glasyren, ställ åter in kakan mitt i ugnen denna gång och grädda ytterligare cirka 5 minuter eller tills glasyren börjar bubbla. Lossa kakan ur formen då den kallnat.
 
Servera med en klick vispgrädde och gärna en hallonsås, som du kokat på frysta hallon och lite socker. Ni måste testa denna!
 
Mutti

Nu ångra jag mig! Kom hit med litta va?

Helge

Ser lika god ut som min!

Min mat,bak och hälsoblogg

Den här ser ju farligt god ut!! Så härligt med det knäckiga täcket!! Receptet sparas!!