Mustig köttfärsgryta
Idag gjorde jag en riktigt mustig och smarrig köttfärsgryta. Ingredienserna (förutom nötfärsen) är nästan detsamma som i den franska grytan Boeuf Bourguignon. Där använder man sig av t ex högrev istället för nötfärs. Annars är det nästan samma ingredienser - bacon, syltlökar, champinjoner, vitlök och rödvin bara för att nämna något. Jag serverade grytan tillsammans med potatismos. Det blev verkligen så gott! Receptet hittade jag på den bloggen som jag inte kommer ihåg namnet på. Dock har jag ändrat om lite i receptet.

500 gram nötfärs
1 pkt bacon, 140 g
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 stor morot
2 dl vatten
2,5 dl rödvin (jag använde rött matlagningvin)
3 msk oxfond med rödvin
2-3 tsk kinesisk soja
2-3 st lagerblad
2-3 msk hackad persilja
20 st små champinjoner
1 dl syltlök
0,5 tsk strösocker
salt och peppar
ev lite redning för att få såsen tjockare, men den ska vara ganska tunn
Fräs hackad lök och vitlök tillsammans med strimlad bacon i en gryta. Tillsätt färsen och stek den tillsammans med det andra tills den är genomstekt. Krydda med salt och peppar. Häll i vatten, rödvin, fond och soja. Lägg i lagerbladen och låt småputtra i cirka 30 min. Fräs champinjonerna i smör och häll ner i grytan tillsammans med syltlök och persilja. Låt småkoka ytterligare 10 min. Smaka av med salt, peppar och socker. Red av såsen med lite mjöl (strö över det) om du vill ha såsen lite tjockare. Men den ska vara ganska tunn!

Servera med fluffig potatismos.
Tycker nästan det är bättre att du bjuder på middag på Söndag! Jag kan inte som du! Tror du har det efter pappa Helge. : )