Fetabiffar med soltorkad tomat

Köttfärs kan man göra så mycket gott med. Som klassiska köttbullar, kålpuddig, köttfärsås, lasagne och olika slags biffar. Det är ju så gott med vanliga pannbiffar med lök (jag har ett supergott recept liggandes här inne om ni blir sugna på det en dag!) kokt potatis och gräddsås, sen har vi smaksatta biffar - där kan man prova sig fram med nästan allt. Idag hade jag nötfärs, soltorkade tomater i vitlök och persilja, sambal oelek och fetaost. Det blev riktigt gott! Biffarna serverades tillsammans med kroketter och en kall persillade-sås.
 
 
600 gram nötfärs eller blandfärs
6 st skivor soltorkade tomater (gärna Riddeheims)
1 paket fetaost, 150 g
1 st ägg
1 tsk sambal oelek
salt och peppar
 
Lägg köttfärsen i en bunke. Finhacka dom soltorkade tomaterna. Häll ner tomterna i bunken tillsammans med färsen. Smula ner fetaosten och blanda. Salta och peppra efter egen smak. (1 tsk salt blir ganska lagom, och 0,5 krm svartpeppar). Tillsätt ägget och sambal oelek. Rör om till en smidig smet. Forma till ca 8 stycken biffar. 
 
 
3 dl turkisk yoghurt (creme fraiche eller gräddfil går också bra)
2 msk majonnäs
2-3 msk persillade
salt och peppar
 
Rör ihop alla ingredienser till såsen, låt gärna såsen stå i kylen över natten (då blir den som godast!) men har ni bråttom går det lika bra att servera den direkt. Servera tillsammans med klyftpotatis/potatiskroketter och persillade-sås.
 
Mårtenssons kök

Visst är det användbart, det finns ju en uppsjö av godsaker man kan kocka till på färs. Just fetaost och sambal är två härliga smaksättare.