Jordgubbstårta

Klassiskt gräddtårta! Fyllning och garnering väljer du efter säsongens bär och frukter. Min tårta innehåller vispgrädde, hallonsylt, vaniljkräm, banan, jordgubbar och choklad.



Sockerkaksbotten

4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
1½ tsk bakpulver

Fyllning

5 dl vispgrädde, eller mer
vaniljkräm
hallonsylt eller annan sylt
en mosad banan

Garnering

500 gram jordgubbar
choklad

Smörj och bröa en form ca 26 cm i diameter. Vispa ägg och socker med elvisp. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och tillsätt till äggsmeten. Kör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter. Stjälp upp kakan och låt den kallna eller låt den kallna i formen under bakhandduk. Skär bottnen i 3 delar. (Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten. Använd stekspade för att lyfta bottnarna. Lägg den understa bottnen på ett serveringsfat. Gör vaniljkrämen och låt stå i kylskåp 10 minuter. Bred ut krämen på tårtbottnen. Lägg på nästa botten. Fördela bären jämnt och bred eventuellt över lite sylt. Bred på vispad grädde. Lägg på nästa botten. Bred runtom på sidorna och resten ovanpå.

Skölj frukt/eller bär och skär i mindre bitar. Fördela dem ovanpå tårtan. Man kan också spritsa grädden om man vill ha en snyggare tårta. Ställ in i kylen. Tårtan blir godast om den får stå ½ dygn innan servering så att fyllningarnas smak går in i bottnarna.

Mamma

Min goda Morsdag tårta! Muummsss!