Hemmagjord pizza

Dagens middag (som jag faktiskt fick hjälp av min kära pojkvän att göra) i sommarvärmen blev hemmagjord pizza med chorizo, champinjoner, lök, mozzarella och färsk persilja. Det blev faktiskt väldigt gott, över förväntan. Annars tycker jag att det brukar vara rätt så svårt att lyckas med, men dessa blev faktiskt riktigt goda, så jag är nöjd. Mattias stod för pizzadagen som blev krispig och god och jag för allt det andra.
 
 
Inte helt rund men, nästan! ;)
 
Pizzadegen:
25 gram jäst
1½ dl vatten
2 msk olivolja
4-5 dl vetemjöl
1 tsk socker
1 tsk salt
 
Tomatsås: (eller köp färdig, finns bland krossade tomater, och kostar 10 kr)
½ gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater, god sort
1 tsk salt
1 krm peppar
 
Topping:
4 st chorizokorvar
250 gram mozzarella
150 gram champinjoner
½ gul lök
färsk persilja
 
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör om tills den är upplöst. Tillsätt olja, mjöl och socker och arbeta till en smidig deg. Tillsätt salt och knåda ytterligare 2 min. Låt degen jäsa i 40 min.
 
 
Såsen: skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs löken i olja tills den är mjuk. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare 2 min. Tillsätt det krossade tomaterna, Låt såsen koka ihop utan lock i 10 min. Krydda med salt och peppar. Mixa tomatsåsen med en mixer, men inte helt slät. Låt kallna. Dela degen i 4 st bitar, forma dom till runda bullar. Låt dom jäsa ytterligare 15 min. Sätt ugnen på 225 grader. Topping: skär korven i grova bitar, ansa och skiva champinjonerna, skala och strimla löken. Forma degen till runda pizzor, bred på tomatsås, lägg på ost, korv, champinjoner och lök. Lägg pizzorna på en het plåt, (går bra om dom inte är varma också) grädda dom i cirka 15-18 minuter. Strö över färsk persilja.