Färsbiffar med schalottenlök och senap, potatismos och glöggsås
Smarriga färsbiffar med smak av schalottenlök och dijonsenap blev veckans första middag. Till biffarna serverade jag hemmagjord potatismos och en ny favoritsås - nämligen en glöggsås gjord på grädde, fond, soja, svartvinbärsgelé och glögg som blev så gott. Jag använde mig av Per Morbergs julglögg och den passa utmärkt i såsen. Gillar ni glögg kommer ni garanterat gilla denna såsen. ;) Använd gärna en finmald färs för att få biffarna så fina och porösa som möjligt - det blir stor skillnad.

600 gram blandfärs
2-3 schalottenlökar
1 ägg
1 dl grädde
0,75 dl ströbröd
2 msk dijonsenap
1 tsk timjan
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör och låt svalna något. Blanda färsen med lök, ägg, ströbröd, grädde, senap, timjan, salt och peppar. Blanda till en jämn smet. Forma 8 biffar och stek dom i smör några minuter per sida.

Alla ingredienser till färsbiffarna - nu är det bara att blanda till en jämn smet.


Vill ni inte använda er av Per Morbergs glögg, är det ju bara att prova sig fram med vilken glögg som helst. Det blir säkert hur bra som helst, vilken ni än väljer. Men så här gjorde jag min glöggsås.
3-4 dl vispgrädde
1,5 dl glögg
1 tsk svartvinbärsgelé
1 kött- och grönsaksbuljongtärning
1-2 msk kalvfond
1 msk kinesisk soja
maizena redning
salt och vitpeppar
Blanda alla ingredienser (förutom redningen) i en kastrull. Låt såsen koka upp och tillsätt redning. Red såsen till önskad konsistens och låt sedan såsen sjuda på svag värme några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Men visst är glögg så gott i matlagning, det blir en härligt mustig smak som vi gillar så vi har testat några varianter på recept. Pers glögg har vi däremot inte testat än, får se om vi får till det:)
Ha en fin vecka,
kramar