Klassisk kålpudding

Klassisk kålpudding är en av mina favoriträtter och lagas ofta här hemma. Brukar oftast göra den med blandfärs, men en bra fläskfärs funkar precis lika bra - det blir så saftigt och gott! Idag fick det bli fläskfärs, då City Gross hade riktigt bra pris på just detta. 19,90 kr/kg - det priset kan man inte klaga på! Kålpuddingen blev lika god som vanligt - har ju bloggat om denna kålpuddingen innan, men en liten påminnelse är väl inte fel, så här kommer receptet igen. Kanske något att laga till söndagsmiddagen?
 
 
500 gram bland- eller fläskfärs
1 litet vitkålshuvud
4 msk ljus sirap
1 dl grädde
2 msk kalvfond
1 liten gul lök
0,5 dl kallt vatten
3 msk ströbröd
1 msk kinesisk soja
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
 
Sätt ugnen på 175 grader. Strimla vitkålen i lagom stora bitar och stek mjuk i lite smör i en stekpanna. Tillsätt sirapen mot slutet, rör om och ställ sedan åt sidan. Lägg färsen i en bunke och tillsätt grädde, kalvfond, riven lök, soja, salt och peppar. Blanda ihop ströbröd och vatten och tillsätt även detta i bunken tillsammans med det andra. Arbeta ihop smeten. Rör ner en tredjedel av kålen i färsen. Smörj en ugnssäker form med lite smör och täck formens botten med färsen. Avsluta med resterande kål och ringla över lite sirap. Ställ in formen i ugnen i ca 30-40 min.
 
 

Servera med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt.
 
Sara på Vardag.nu

Kålpudding är verkligen gott, synd bara att kål luktar fis :D

Svar: Haha, håller med! :D
ljuvligmat.blogg.se

Lajna

Detta passar bra att du lagt upp eftersom jag tänkt göra detta på lördag! Alltid lika gott!